تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه چه مزایایی به همراه دارد؟ آیا ترکیه آزمون ورودی دانشگاه دارد؟ هزینه تحصیل در ترکیه چقدر است؟ چه باورهای غلطی در مورد تحصیل در ترکیه وجود دارد؟

اگر به دنبال ادامه تحصیل در خارج از کشور خود هستید، تحصیل در ترکیه می‌تواند گزینه‌ای مناسب برای شما باشد. در این کشور، سیستم آموزشی سه مرحله دارد: ابتدایی، متوسطه و عالی و دریافت تحصیلات رایگان برای کلیه دانش‌آموزان این کشور از سنین 6 تا 18 سال الزامی است. بسیاری از دانشگاه‌های این کشور نیز رنکینگ جهانی دارند و  بین دانشجویان متقاضی تحصیل در ترکیه بسیار محبوب هستند.

اگر به دنبال تحصیل در یک کشور خارجی هستید، با دریافت ویزا کارت می‌توانید با وجود تحریمهایی که وجود دارد، به راحتی دریافت و نقل و انتقال پول در سراسر جهان بپردازید.

تحصیل در ترکیه

مزایای تحصیل در ترکیه

  • تحصیل در ترکیه به خاطر وجود سیستم آموزشی موثر و کار آمد در سطح بین‌المللی، جذابیت زیادی برای دانشجویانی دارد که قصد تحصیل در خارج را دارند. ترکیه بیش از ۱۸۰ دانشگاه و کالج دارد و جزو کشورهایی با بزرگترین سیستم آموزش دانشگاهی در دنیا محسوب می‌شود. این کشور دانشگاه‌هایی با اعتبار بین المللی و جهانی دارد و بخش‌های تحقیق و توسعه دانشگاه های آن نیز فعال می باشد.
  • ترکیه  یکی از مقاصد تحصیلی پرطرفدار دانشجویان برای تحصیل رشته‌های گوناگونی از جمله مدیریت و علوم انسانی، مهندسی، پزشکی و هنر محسوب می‌شود.
  • امکان تحصیل در دانشگاه‌های ترکیه به زبان انگلیسی نیز وجود دارد.
  •  هزینه‌های تحصیل در ترکیه با درنظر گرفتن کشورهای دیگری مانند آمریکا ، کشورهای اروپایی و استرالیا بسیار کمتر است.

در هر صورت با اخذ ویزای هر کشور، از اخذ ویزای انگلیس گرفته تا ویزای ترکیه، در کنار معایب زندگی در آن کشور شما صاحب مزایایی هم می‌شوید که با دانستن آنها می‌توانید بهتر در مورد کشور مقصد خود تصمیم گیری کنید‌

باورهای غلط در مورد شرایط تحصیل در ترکیه

  •  تحصیل در ترکیه بسیار دشوار است: به طور کلی تحصیل در هر کشوری ممکن است برای افراد بسیاری چالش‌برانگیز باشد، ترکیه نیز از این قاعده مستثنی نیست ولی ترکیه نسبت به خیلی از کشورهای دیگر برای دانشجویان رفاه و راحتی زیادی دارد.
  • هزینه شهریه در این کشور بسیار بالا است: در مقایسه با بسیاری از کشورهای دیگر جهان که دانشجویان به دنبال تحصیل در آن هستند، ترکیه یکی از کشورهایی است که هزینه شهریه آن بسیار زیاد نیست و تحصیل در ترکیه نسبتاً هزینه قابل قبولی برای دانشجویان دارد.
  • دانشگاه‌های ترکیه اعتبار بسیار کمی دارند: این کشور دانشگاه‌های لوکس و با اعتبار جهانی دارد که دانشجویان می‌توانند در آن تحصیل کنند. بسیاری از دانشگاه‌های این کشور با دانشگاه‌های جهانی از نظر اعتبار و کیفیت در رقابت هستند.

شما برای سفر به هر کشوری باید یک چک لیست سفر تهیه کنید، مثلا برای سفر به کانادا باید چک لیست راهنمای سفر به کانادا تهیه کنید، تا هیچ وسیله ای را از قلم نیندازید و دچار مشکل نشوید؛ همین کار را برای سفر به ترکیه نیز باید انجام دهید.

شرایط تحصیل در ترکیه

آزمون ورودی دانشگاههای ترکیه

 دانشجویان متقاضی تحصیل در ترکیه می‌توانند با کمک امتحان ورودی یا اخذ پذیرش توسط موسسات آموزشی ترکیه، به تحصیل در دانشگاه‌های دولتی یا خصوصی در این کشور بپردازند. برخی از دانشگاه‌ها احتمال دارد برای پذیرش دانشجویان از سامانه ثبت نام ملی ترکیه یعنی ÖSYM کمک بگیرند که سازمانی دولتی برای امتحان ورودی به دانشگاه‌های این کشور است. علاوه بر آن، اشخاص متقاضی تحصیل قادرند برای ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارج از ترکیه نیز تقاضا ارسال کنند.

اگرچه معمولا پذیرش دانشگاه‌های دولتی در این کشور برای متقاضیان تحصیل خارجی با کمک آزمون یوس YÖS ممکن است ولی با این حال، برخی از دانشگاه‌های این کشور ممکن است از آزمون های دیگری نیز به جز این آزمون مانند آزمون‌های SAT، TOEFL و GCE A-level برای شرط ورود به دانشگاه خود و تحصیل در ترکیه استفاده کننده اگر دانشجو متقاضی در یکی از کشورهایی چون کشور انگلستان تحصیل کرده باشند هم می توانند در این آزمون ها شرکت کنند. برای شرکت در این آزمون ها باید مدارکی مختلف ارائه کنید تا برای آزمون دادن مجاز شوید‌ و هر آزمون هزینه‌های جداگانه ای دارد پس قبل انتخاب یک آزمون خاص، با مسئولین دانشگاهی که می‌خواهید پذیرش بگیرید تماس حاصل کرده و بررسی کنید که آزمون‌های مجاز آن دانشگاه و مدارک لازم آن چیست.

شما بعد ورود به هر کشور مثلا ورود به کشور کانادا، می توانید سایت های کاریابی آن کشور را چک‌ کنید مثلا با بررسی سایت های کاریابی کانادا می‌توانید یک شغل مناسب پیدا کنید.

هزینه زندگی و تحصیل در ترکیه

موقعیت جغرافیایی، نوع اقامت و میزان استفاده از خدمات در هزینه زندگی شما در ترکیه در خرج ها و تحصیل در ترکیه موثر خواهد بود.

هزینه مسکن تا حد زیادی بسته به نوع مسکن برای افراد متفاوت است‌. به طور کلی اجاره یک آپارتمان یک خوابه در مرکز شهرهای بزرگ این کشور بین 5 تا 10 هزار لیر در ماه تخمین زده می‌شود. با توجه به اینکه هزینه خوابگاه در مقایسه با اجاره منزل کمتر است و مقرون به صرفه‌تر، اگر نمی‌خواهید مبلغ زیادی خرج کنید، به شما خوابگاه توصیه می‌شود.

هزینه‌های مربوط به غذا، حمل و نقل، مبلغ قبض های آب و برق ، سرگرمی و سایر هزینه‌های زندگی افراد با توجه به شهری که دانشجو در آن اقامت دارند، فرق می‌کند ولی معمولا با توجه به آمارهای رسمی، هزینه زندگی یک دانشجوی بین المللی برای تحصیل در ترکیه ماهانه در ترکیه حدود 5 هزار لیر تخمین زده می‌شود. هنگام آماده سازی حساب بانک برای اخذ ویزا  باید اطمینان یابید که از پس هزینه ها بر میایید تا در هنگام تحصیل خود به مشکل برنخورید.

شهریه دانشگاه ها برای دانشجویان بومی و بین المللی تفاوت خواهد داشت، مثلا دانشجویان بومی، هزینه ای برای دانشگاه‌های دولتی پرداخت نمی‌کنند و برایشان رایگان است ولی دانشجویان بین المللی باید برای دانشگاه‌های دولتی و خصوصی شهریه بپردازند. هزینه تحصیل در ترکیه در دانشگاه‌های این کشور یکسان نیست و بسته به دانشگاه و رشته تحصیلی متفاوت خواهد بود‌. برای تحصیل در دانشگاه‌های دولتی هزینه کمتری باید نسبت به دانشگاه های خصوصی بپردازید و هزینه تحصیل در حدود یک دهم هزینه تحصیل در دانشگاه‌های خصوصی تمام می‌شود.

لازم به ذکر است که گرانترین شهریه دانشگاه های ترکیه برای رشته های پزشکی و دندانپزشکی و داروسازی می‌باشد.

علاوه بر هزینه‌های دانشگاه ها و تحصیل در ترکیه ، برای برخی از دانشجویان بین‌المللی امکان دارد برای اخذ ویزای تحصیلی هزینه‌های دیگری دریافت شود.

در این کشور، خوشبختانه مدرک تحصیلی به به شکل رایگان به دانشجویان داده می‌شود و دیگر نیازی به پرداخت هزینه اضافی برای اخذ مدرک وجود ندارد. همچنین، دانشجویان قادرند با کمک بورسیه های تحصیلی و دریافت تسهیلات مالی دولت این کشور هزینه تحصیلات خود را کم کنند.

حتما بعد دریافت ویزای هرکشور، آن را استعلام بگیرید مثلا بعد دریافت ویزای کانادا،باید نحوه استعلام ویزای کانادا را یادبگیرید و انجام دهید تا از صحیح بودن ویزا اطمینان یابید.

هزینه تحصیل در ترکیه

بورسیه های تحصیلی ترکیه

اگر به دنبال دریافت بورسیه در ترکیه هستید، باید بدانید بورسیه های تحصیل در ترکیه عبارتند از:

  • بورسیه های دولتی
  • بورسیه‌های دانشگاهی
  • بورسیه های خصوصی
  •  بورسیه تحصیلی بین‌المللی.

در ادامه به معرفی آنها و تفاوتشان با هم می‌پردازیم.

  • بورسیه‌های دولتی: این نوع بورسیه ها توسط خود دولت این کشور به دانشجویان اعطا می‌شود و برای دانشجویان مقطع کارشناسی و ارشد متقاضی تحصیل در ترکیه در نظر گرفته شده است. این بورسیه ها مزایای مختلفی دارند مانند ارائه شهریه کامل دانشگاه، هزینه اقامت و هزینه های زندگی در ترکیه، هزینه تحقیقات و خدمات کتابخانه ای هستند.
  • بورسیه‌های دانشگاهی: این بورسیه‌ها توسط دانشگاه های این کشور به دانشجویان متقاضی تحصیل ارائه می‌شوند و برای دانشجویان دوره کارشناسی و ارشد مناسب می‌باشند.  این بورسیه ها مزایای زیادی دارند مثلا ارائه شهریه کامل، هزینه اقامت و زندگی در ترکیه، تحصیل در ترکیه، هزینه تحقیقات و خدمات کتابخانه ای.
  • بورسیه های خصوصی: بورسیه های خصوصی توسط خود دانشگاه و یا حتی دولت داده نمی شود بلکه توسط شرکت ها، انجمن های حرفه ای و سازمان های مختلف به دانشجویان داده شده و هزینه های مختلفی را نیز تحت پوشش قرار می‌دهند، هزینه شهریه، هزینه های زندگی و اقامت، هزینه های کتاب و اسناد و مدارک تحصیلی تحصیلی و سفر
  • بورسیه های بین المللی: این نوع بورسیه ها توسط دولت ها، سازمان ها و بنیادها ارائه می‌شوند و شامل مزایای مختلفی مانند شهریه، هزینه های زندگی و مسکن، کتاب، سفر، اقامت و اسناد مربوط به تحصیل در ترکیه هستند.

شما قبل ورود به هر کشور بهتر است در مورد اسطوره ها و افسانه های آن کشور بخوانید مثلا قبل ورود به کانادا درمورد اسطوره‌ها و افسانه‌های کانادا بخوانید تا با دانستن فرهنگ و عقاید آنان، راحتتر مردم را درک کنید و با آنان ارتباط برقرار کنید.

بورسیه تحصیل در ترکیه

مزایای اخذ بورسیه تحصیل در ترکیه

میزان مبلغ کمکی بورسیه تحصیلی براساس مقطع تحصیلی تفاوت دارد  و بورسیه معمولا موارد زیر را تحت پوشش قرار می‌دهد.

  • دریافت خوابگاه های دانشجویی: اشخاصی که موفق به اخذ بورسیه این کشور شوند، قادرند در خوابگاه های دانشگاه های دولتی این کشور، رایگان اقامت کنند. البته در این مورد اجباری نیست و دانشجویانی که به دنبال اقامت در اینگونه خوابگاه ها نباشند قادرند با هزینه خود در مکان های دیگراقامت کنند‌.
  • امکان تحصیل رایگان در دانشگاههای این کشور: بورسیه تحصیلی این کشور کلیه هزینه های تحصیل دانشجویان را پرداخت می‌کند و هیچ هزینه ای برای تحصیل در ترکیه توسط دانشجو لازم نیست پرداخت شود.
  • بهره مندی از بیمه درمانی رایگان: این بورسیه کمکی برای دانشجویان است تا هزینه بیمه درمانی آنها پرداخت شود.
  • شرکت در دوره زبان ترکی رایگان: برای متقاضیان تحصیلی که مهارتی در زبان ترکی ندارند و نمی‌توانند به راحتی صحبت کنند، نیز یک دوره کمکی زبان ترکی به صورت یک ساله و رایگان اعطا می شود. اگر حتی رشته شما به زبان های دیگر برگزار می شود هم، باید دوره زبان ترکی را پاس کنید.
  • دریافت هزینه رفت و برگشت به کشور: مبلغی تحت عنوان هزینه یک سفر رفت و برگشت از کشور مبدا به مقصد برای دانشجو در آغاز و پایان تحصیل دانشجو داده می شود.

شما با ارائه مواردی چون تای و تاریخچه سفر می‌توانید راحتتر ویزا دریافت کنید و نظر آفیسر و سفارت را قانع کنید.

شرایط اخذ پذیرش تحصیلی ترکیه

اخذ پذیرش برای دانشجویان بین المللی متقاضی تحصیل در ترکیه بسته به مقطع تحصیل، رشته تحصیلی و دوره تحصیلی تفاوت دارد، ولی به طور کلی قوانین عمومی برای دریافت پذیرش تحصیلی در این کشور وجود دارد که عبارت هستند از:

  • داشتن مدرک تحصیلی: برای اخذ بورسیه مدنظرتان باید مدرک تحصیلی ذکر شده در شرایط بورسیه را داشته باشید.
  • دادن آزمون زبان: دانشجویان برای تحصیل در ترکیه باید ترکی استانبولی بلد باشند و  پیش از شروع دوران تحصیل، بیشتر دانشگاه‌های این کشور توصیه می‌کنند که در دوره‌های آموزش زبان ترکی استانبولی شرکت کنند.
  • دادان آزمونهای ورودی دانشگاه و کسب نمره کافی: گاهی شما باید در آزمون های ورودی دانشگاهی این کشور شرکت نمایید که این آزمون بر اساس موضوع و رشته تحصیلی مورد نظر گرفته می شوند.
  • داشتن تمکن مالی کافی :  پرونده متقاضیان تحصیل در ترکیه با توجه به درآمد و دارایی های او برسی شده تا دولت ببیند آیا دانشجو توان پرداخت شهریه تحصیلی و رفع احتیاجات زندگی خود در این کشور را در مدت تحصیل خود دارد یا نه. قطعا اگر نتوانید از پس هزینه های خود بر بیایید، نمی‌توانید ویزا بگیرید.
  • مصاحبه: گاهی برای دریافت پذیرش در دانشگاه ها، باید در مصاحبه ای شرکت کنید و در مصاحبه، دانشجو باید به سوالاتی که در مورد اهداف یا شرایط زندگی او می‌شود پاسخ دهد و در مورد تسلط بر زبان ترکیه نیز سوالاتی را پاسخ دهد. بهتر است برای مصاحبه آماده شوید و به تمامی سوالات پاسخ دهید.

شما با تقویت تاریخچه ی سفر خود می توانید شانس بالاتری برای دریافت ویزا داشته باشید.

پذیرش تحصیل در ترکیه

آیا تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان امکان پذیر است؟

بله امکان پذیر است، بعضی از دانشگاه‌های این کشور اجباری برای ارائه مدرک زبان از سوی دانشجویان ندارند، ولی برخی دیگر از دانشگاه ارائه مدرک اجباری است. ولی این نکته قابل انکار است که داشتن مهارت زیاد در صحبت به زبان کشور مقصد و فراگیری آن قبل از ورود به دانشگاه های مقصد، کمک بسیاری برای دانشجویان خواهد بود. شرکت در دوره‌های آموزش زبان سبب می‌شود برای دادن آزمون‌های زبان معتبر عملکرد خوبی پیدا کنید و هم شانس پذیرش و دریافت بورسیه خود را بالا ببرید و هم بتوانید به راحتی با افراد کشور مقصد ارتباط بگیرید و به همین خاطر مهاجرت و تحصیل بدون آمادگی زبانی کافی برای هیچ‌کشوری توصیه نمی‌شود و حتماً سطح زبان خود را پیش از اقدام به ثبت نام در دانشگاه و تحصیل در ترکیه بهبود بخشید.

از آنجایی که سفارت ایران در ترکیه فعالیت دارد، این موضوع بسیار به نفع شما خواهد بود در حالی که برخی سفارت ها مانند سفارت ایران در کانادا فعالیت ندارند و این موضوع به ضرر مهاجرین می‌شود.

بهترین دانشگاه های ترکیه

ترکیه کشوری می‌باشد که در زمینه آموزش و پرورش در حال رشد می‌باشد و در دو دهه گذشته نیز پیشرفت زیادی داشته است و برخی دانشگاه‌ های آن نیز در جهان برتر هستند.

در ادامه رتبه‌بندی QS دانشگاه‌های ترکیه را براساس آمار بررسی می‌کنیم.

اگر به دنبال تحصیل در ترکیه هستید، با بررسی رتبه دانشگاه های این کشور می‌توانید بهتر برنامه ریزی و تصمیم گیری کنید.

اگر به دنبال کاهش هزینه های خود در مهاجرت هستید، می‌توانید کار جنرال و عمومی در حین تحصیل خود انجام دهید مثلا اگر دنبال مهاجرت تحصیلی به کانادا هستید، با انجام کار جنرال در کانادا می‌توانید هزینه های خود را کاهش دهید.

top colleges

رشته های تحصیل در ترکیه

معادل سازی مدارک تحصیلی در ترکیه

اگرچه مدرک تحصیلی دارید ولی باید مدارک تحصیلی خود در این کشور را معادل‌سازی کنید تا بتوانید از آن استفاده کنید. این پروسه تحت نظر وزارت آموزش و پرورش این کشور صورت می‌گیرد و اگر بخواهید مدارک دانشگاهی خود را معادل سازی کنید باید این پروسه را تحت نظر شورای آموزش عالی ترکیه YOK طی کنید. برای معادل‌سازی گواهی تحصیل در ترکیه نکته ای که مهم است این است که نظام آموزشی ترکیه ۱۲ساله است و در صورتی که در نظام قدیم تحصیل کرده و دبیرستان را به پایان رساندید، باید گواهی دیپلم و پیش دانشگاهی خود را نیز به مسئولین مربوطه ارائه کنید و در صورتی که در نظام قدیم تحصیل نکردید و مطابق با نظام جدید تحصیلات خود را گذرانید، گواهی و ریز نمرات پایه ۱۲‌ام برای معادل‌سازی کفایت می‌کند. مدت زمان فرایند معادل سازی برای گواهی پزشکی تقریبا یکسال و برای دیگر رشته‌ها چیزی بین ۳ تا ۶ ماه خواهد بود.

در واقع دانشگاه های هر کشور قوانین مخصوص خود را دارند از دانشگاه های کانادا گرفته تا دانشگاه های ترکیه و دانشجویان ملزم به رعایت این قوانین هستند.

رشته‌های پرطرفدار در ترکیه

اگر به دنبال تحصیل در ترکیه هستید، می‌توانید در رشته های مختلفی تحصیل کنید ولی باید بدانید برای برخی رشته ها تقاضا زیادتر است رشته های زیر از رشته های پرمتقاضی ترکیه هستند:

ممکن است پذیرش برخی دانشگاه ها برای این رشته ها به خاطر رقیبان زیاد، سخت شود پس بهتر است اگر دنبال تحصیل در این رشته ها هستید رزومه خود را تقویت کنید.

اگر دنبال تحصیل در هر کشوری باشید از تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در فرانسه تا تحصیل در ترکیه نمی‌توانید این حقیقت را نادیده بگیرید که برخی رشته ها در کشورها متقاضیان زیادی دارد و شما رقیبان زیادی خواهید داشت.

با کارهایی مانند ارائه مقاله و کارهای تحقیقاتی، بالا بردن معدل، کاهش گپ تحصیلی و نوشتن توصیه نامه و انگیزه نامه خوب، می توانید خود را به رقیبانتان برسانید و با آنها رقابت کنید. حتما سعی کنید به زبان ترکی و انگلیسی مسلط شوید تا به راحتی با محیط تطبیق پیدا کنید و بتوانید درسها را بهتر متوجه شوید و با افراد راحتتر ارتباط برقرار کنید.

favorite majrs

آیا می‌توان بعد از تحصیل در ترکیه ماند؟

اگر دنبال اقامت بعد تحصیل در ترکیه هستید باید بدانید که اتباع خارجی که از یک دوره آموزشی در این کشور به فارغ‌التحصیلی می‌رسند، باید طی زمان ۶ ماه بعد از مدت فارغ‌التحصیلی خود برای اخذ اقامت کوتاه مدت درخواست بدهند. گواهی اقامت نهایت ۱ سال اعتبار داشته و تنها به میزان یک بار داده می شود. برای درخواست این گواهی، به مدرک دیپلم یا گواهی فارغ‌التحصیلی نیاز دارید.

اگر به دنبال دریافت ویزای مالتیپل هستید، می‌توانید از این مقاله نیز دیدن کنید.

دانشگاه های تحصیل در ترکیه

ددلاین دانشگاه های ترکیه:

برای تحصیل در ترکیه باید بدانید که ترم های دانشگاه های این کشور از چه ماهی شروع می‌شود.

با مرور تقویم تحصیلی دانشگاه‌های این کشور برای سال تحصیلی ۲۰۲۳- ۲۰۲۴ متوجه می‌شوید که شروع سال تحصیلی معمولا از ۱۳ سپتامبر است.

اگر دنبال اخذ بورسیه تحصیلی هستید نیز برنامه‌های بورسیه تحصیلی دولت این کشور عموما از ۱۰ ژانویه  برای دانشجویان بین‌المللی آغاز می‌گردد و کلیه دانشجویان در هر مقطعی از مقطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد تا دکترا می‌توانند برای این بورسیه درخواست دهند.

حتما ددلاین ها و آغاز و پایان ترم را قبل درخواست دادن بررسی کنید تا راحتتر پذیرش بگیرید.

سخن پایانی:

پس تاکنون در یافتید که ترکیه کشوری است که برخلاف تصور برخی دانشگاه های معتبری دارد و هزینه های مقرون به صرفه ای نیز دارد، حتی امکان دریافت بورسیه در آن نیز وجود دارد. برخی دانشگاه ها نیز نیاز به مصاحبه و آزمون ورودی دارند و شما ملزمید در آنها شرکت کنید. شما نیز با واجد شرایط بودن و ارائه مدارک و گواهی های ضروری می‌توانید به تحصیل در ترکیه بپردازید.

تحصیل در ترکیه راه ابریشم

اخذ ویزا در راه ابریشم:

اگر به دنبال اخذ ویزای کانادا، انگلیس، آمریکا یا دبی در موسسه ای مطمئن و قابل اعتماد هستید، راه ابریشم در خدمت شما است تا با مشاوران مجرب و ماهر خود بر اساس آخرین قوانین و مقررات به رفع ابهامات و پاسخ سوالات شما بپردازد و در مسیر سخت و طولانی مهاجرت در کنارتان باشد. برای مشاوره و اخذ اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

مطالب مرتبط